Ay madenciliği yüzünden Dünya yok olabilir, tehlike büyük
Interlune başlangıçta, Ay‘da bol miktarda bulunan, güneşin füzyon süreciyle yarattığı bir helyum izotopu olan helyum-3’e odaklanacak. Interlune’un kurucularından ve eski Blue Origin başkanı Rob Meyerson, Ars Technica ile yaptığı röportajda şirketin hasat makinesini NASA’nın desteklediği yaklaşan ticari ay görevlerinden birinde uçurmayı umduğunu söyledi. Meyerson, planın 2028 yılına kadar ayda bir pilot tesis kurmak ve 2030 yılında da faaliyete geçmek olduğunu söyledi.
Interlune bu hafta, Reddit’in kurucu ortağı Alexis Ohanian tarafından başlatılan girişim şirketi Seven Seven Six liderliğindeki son turda 15 milyon dolar da dahil olmak üzere 18 milyon dolar fon topladığını duyurdu. Hedeflediği kaynak olan helyum-3, Dünya’da kuantum hesaplama, tıbbi görüntüleme gibi uygulamalar için ve belki de bir gün füzyon reaktörleri için yakıt olarak kullanılabilir. Helyum-3’ün güneş rüzgârlarıyla Ay’a taşındığı ve toprakta hapsolmuş yüzeyde kaldığı düşünülüyor, Dünya‘ya ulaştığında ise manyetosfer tarafından engelleniyor.
Ay madenciliği yüzünden Dünya yok olabilir, tehlike büyük
Interlune, Ay toprağından (veya regolitten) büyük miktarda kazı yapmayı, onu işlemeyi ve daha sonra Dünya‘ya geri göndereceği helyum-3 gazını çıkarmayı hedefliyor. Interlune, tescilli ay hasat makinesinin yanı sıra, yüzeyde seçilen konumdaki helyum-3 konsantrasyonunu değerlendirmek için robotik bir iniş görevi planlıyor.
Meyerson yaptığı açıklamada, “Tarihte ilk kez, Ay‘dan doğal kaynak toplamak teknolojik ve ekonomik açıdan mümkün.” dedi. Kurucu ekipte Meyerson ve eski Blue Origin Baş Mimarı Gary Lai, Apollo 17 astronotu Harrison H. Schmitt, eski Roket Laboratuvarı yöneticisi Indra Hornsby ve Alphabet’in yüksek irtifa balon projesi Loon’da çalışan James Antifaev yer alıyor.